1938434.jpg

Navetan spelttileipä (SunSpeltin kirjasta)

½ l vettä

1 pss kuivahiivaa

½ dl täysruokosokeria

½ rkl kristallisuolaa

1 dl spelttileseitä

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl spelttihiutaleita

1 dl täysjyväspelttijauhoja

noin 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja

½ dl öljyä

42-asteiseen nesteeseen hiiva, ja kaikki muut aineet paitsi puolikarkea jauho ja öljy. Puolikarkeaa alustetaan taikinaan, lisätään öljy jossain vaiheessa ja sitten loput jauhot. Kumoa taikina pellille ja taputtele tasaiseksi levyksi. Kohota noin 15 min ja paista sitten 225 asteessa, kunnes pinta kauniin ruskea.

Tämä oli kyllä tosi hyvää ja maukasta leipää, suosittelen.

Kaatopaikkasämpylät oli myös hyvin maukkaita, vaikka pelkäsin jossain vaiheessa taikinan jäävän ihan läjäksi. Nimensä nämä saivat siitä, että osa käytetyistä aineksista tosiaan olisi voinut joissain talouksissa joutua roskakuskin heiniksi. Sisältönä siis

vähän reilu desi partaäijän jämää ja vettä(2-3 dl),

hiivankäntty(½ palaa),

ripaus inkkariasokeria ja ruususuolaa,

esihistoriallinen ohrajauhon jäänne,

lihvaantuneet myslit purkin pohjalta,

marjamäskiä (puolukka-omennamehun keitosta jäänyttä),

speltti- ja hiivaleipäjauhoa

loraus öljyä

Tosiaan, partis, hiiva ja ohrajauho olivat ohittaneet päiväykset, lahjakkaimmin ohrajauho, joka pussin mukaan olis pitäny olla käyettynä 12/2005...