Tulevien syntymäpäivieni(18 vee) kunniaksi laitoin sukulaisille vähän pötyä pöytään. Tässä otoksia tarjottavista. Tätä katsellessa on hyvä muistaa, että valokuvaus ei ole vahvin lajini...
Lammaspyörykät kreikkalaisittain
240 g lampaan jauhelihaa(pakaste)
2 täysjyväpaahtoleipäsiivua(reunat pois ja turvota mehussa, lisäsin vielä vähnän korppujauhoja)
3/4 dl omenatäysmehua
1 muna
1 salottisipuli(kuullota oliiviöljyssä)
½ tl jokaista: kuminaa, rosmariinia ja oreganoa(jauha morttelissa)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Leivitykseen spelttijauhoja ja paistamiseen voita.
Kalkkunapyörykät
400 g kalkkunan jauhelihaa
½ tlk kermaviiliä
½ dl korppujauhoja (turvota kermaviilissä)
½ pkt aurinkokuivattutomaatti Feta-snackseja valutettuna
1 tl suolaa
½ tl paprikaa ja currya, kumpaakin
1 tl maustepippuria
1-2 valkosipulin kynttä
pippurisekoitusta
Paista 225 asteessa. Ohje aikacpitkälti sama http://riikka-t.vuodatus.net/blog/166472. Kiitos siitä! Tosi hyviä olivat. :)
Nautapyörykät(nämä ovat vielä raakoja...)
300 g naudan paistijauhelihaa
1 muna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3/4 tl suolaa
2 rkl soijakastiketta
½ tl meiramia
4-6 tippaa tabaskoa
cayannepippuria, mustapippuria
persiljaa
Kaikki aineet vain sekaisin ja uuniin 225 asteeseen.
Naan-leivät
2 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet ja alusta voimakkaasti nesteisiin, joihin lisätty suola. Jaa taikina 16-20 palaan. Pyörittele palloiksi ja anna levätä liinan alla 5-10 minuuttia. Kauli pallot pitkuloiksi ja muotoile vielä käsin venyttämällä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Voitele heti seoksella: ½ dl sulaa voita+ 1 tl paprikajauhetta+ripaus cayannepppuria+1 puristettu valkosipulinkynsi. Peitä hyvin, nauti lämpimänä.
Pestokierteet
5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl suolaa
3 rkl pellavansiemeniä
5 dl täysjyväspelttijauhoja
5 dl hiivaleipäspelttijauhoja
n. 1½ dl pestoa(en ajatellut ollenkaan mitoissa)
seesaminsiemeniä
Liuota 42-asteiseen veteen hiiva ja suola+pellavansiemenet. Alusta jauhot ja anna kohota reilu tunti. Kaada hyvin jauhotetulle alustalle ja kauli levyksi. Levitä pesto levylle ja taita se kahtia. Leikkaa ohuita suikaleita ja pyörittele ne kierteiksi. Ripottele päälle vielä seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa n. 12 minuuttia.
Tein lisäksi perunasalaattia(pottua, kaprista, vihhreitä oliiveja, suolakurkkua, omena, punasipulia, bulgarianruokajogurttikastikkeella), hapankaalisalaattia(valkosipulihapankaalta, kurpitsapikkelssiä, paprikaa) ja partaäijä-kastikkeita(keltainen, punainen ja vihreä). Laitoin tarjolle myös kirsikkatomaatteja, kukkakaalen nuppuja, kurkkutikkuja, naposteluporkkanoita ja viinirypäleitä. Kuvat valitettavasti uupuvat.
Partaäijäkastike 1
2 dl turkkilaista jogurttia
2 etikkapunajuurta raasteena
mustapippuria, suolaa
Partaäijäkastike 2
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl hunajaa
n. ½ dl basilikaa ja persiljaa
1 valkosipulinkynsi
suolaa, mustapippuria
Kakkupohja:
6 munaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl pottujauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita siivilöidyt kuivat aineet puhtain käsin, varovasti, munavaahtoon. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan(24 cm) ja paista 175 asteessa vajaa tunti.
Täyttö:
Leikkaa seuraavana päivänä kolmeen osaan ja kostuta yhteensä n. 1½ dl nestettä(persikkaliemi ja maito, alinta kerrosta hyvin vähän). Vatkaa 4 dl kermavaahtoa ja sekoita vaahtoon 200 g appelsiinituorejuustoa ja hieman tomusokeria. Pilko pieneksi 4 valutettua persikan puolikasta ja survo 3 banaania. Sekoita hedelmiin 1-2 rkl sitruunamehua ja vaniljakastikejauhetta sen verran, että täytteestä tulee sopivan kiinteää. Levitä kerros hedelmätäytettä pohjalle ja sen päälle juusto-kerma-seosta. Tee samoin toinen kerros. Nosta kansi päälle(muista kostutus). Anna levätä yön yli kylmässä.
Koristelu:
Sivele kakun pinta aprikoosimarmeladilla ja reunat kermavaahdolla. Asettele pinnalle hedelmiä ja marjoja(persikka, appelsiini, viinirypäleet, ananas, kiivi, vadelma) ja sivele kiille pintaan sudilla(1 dl vettä, ½ dl hyytelösokeria; kiehauta kirkkaaksi ja anna jäähtyä hieman ennen "tuputusta"). Ripottele reunoille suklaarouhetta.
Kakkuun inspiraatiota Ulla Svenskin kirjasta.Oli tosi hyvää!
Kommentit