Tein isin ja äitin iloksi viinereitä, ensimmäistä kertaa elämässäni. Jälkikin oli vähän sen näköistä... Otin ohjeen taikinaan ja vaniljakiisseliin "Seitsemän tähden leivontakirjasta". Yhdelle pellille tuli liikaa tavaraa(kuten tavallista...) ja pelti oli lopulta yhtä wienerlevyä. Oikeanlainen lehtevyyskin jäi puuttumaan, kun ei ollut margariinia käytössä, ihan tavallista voita siis vain laitoin. Saatoinpa olla myös hieman liian raju kaavilointivaiheessa... No, ensi kerralla olen viisaampi.

Taikina:

2½ dl kylmää maitoa

50 g hiivaa

1 muna

2 rkl sokeria

½ tl suolaa

n. 8 dl vehnäjauhoja

300 g margariinia

Liuota hiiva maitoon ja lisää muut aineet. Vaivaa nopeasti taikinaksi(säästä osa jauhoista leivontaan) ja laita kylmään 10 minuutiksi. Kaaviloi taikina levyksi ja asettele huoneenlämpöiset margariinisiivut puolelle levylle. Taita reunat rasvan päälle ja käännä toinen puoli päälle. Nypi kiinni. Kaaviloi varovasti levyksi(...).  Anna valmiin "paketin" levätä 15 min jääkaapissa.

Vaniljakiisseli:

2 rkl vehnäjauhoja

2½ dl maitoa

1 muna

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Sekoita jauhot maitotilkkaan. Vatkaa muna kattilassa ja suurus, loppu maito ja sokeri. Kiehauta sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla. Jäähdytä.

Leivoin sitten taikinan kolmeksi rullaksi ja painelin keskelle vaon, johon pursotin aprikoosimarmeladia. Sen päälle laitoin kiisselin ja sitten kolmen vartin kohotus ilman liinaa. Voitelu munalla ja paisto 225 asteessa noin 20 min.

1676851.jpg

Isi valitti, etteivät ole tarpeeksi makeita(jotain muuta uutta...), joten pölhäyttelin tomusokeria päälle. Tomusokrukuorrutuskin olisi tietysti ollut hyvä, mutta tässä vaiheessa aloin olla jo aika poikki, joten jätinpähän väliin...

1676854.jpg

Tuli näemmä aika paljon tuota tomua tähän päähän(se oliki vähän musta)... Kuvat ovat taas vaihteeksi aika kammottavia, mutta kyllä ne oikein hyvältä kuulemma maistuivat.